Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
HaberlerGündem HaberleriRamazan ayı ve Ramazan Bayramı tarihleri 2021: Ramazan ne zaman başlıyor?
Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı tarihleri 2021: Ramazan ne zaman başlıyor?
Ramazan ayı 2021 yılında da heyecanla bekleniliyor. Müslümanlar her yıl dini gün ve ayları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvimde yer alan tarihlerde idrak ediyorlar. Üç ayların şubat ayında başlamasının ardından gözler on bir ayın sultanı ramazan ayına çevrildi. Peki, ramazan ne zaman, hangi gün başlıyor? İşte 2021 ramazan ayı ve bayramı tarihleri
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
1
Ramazan ayının ne zaman idrak edileceği belli oldu. Ramazan 2021 yılında da coşku ile bekleniliyor. Manevi iklimin yaşanacağı ramazan ayı, bu yıl da huşu içerisinde geçirilecek. İftar sofralarının kurulacağı, duaların ve ibadetlerin eda edileceği on bir ayın sultanının ardından ise bayrama kavuşulacak. Diyanet tarafından yayımlanan takvime göre ramazan ayı 2021 yılında nisan ve mayıs aylarında idrak edilecek. İşte detaylar
2
RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan ayı 13 Nisan tarihinde başlayacak. Müslümanlar bu tarihten itibaren farz olan oruç ibadetini yerine getirecekler. Son oruç ise 12 Mayıs’ta Ramazan Bayramı arefesinde tutulacak.
Mübarek Kadir Gecesi ise 8 Mayıs’ta idrak edilecek.
Ramazan Bayramı 1. gün: 13 Mayıs Perşembe
Ramazan Bayramı 2. gün 14 Mayıs Cuma
Ramazan Bayramı 3. gün 15 Mayıs Cumartesi
3
Sözlükte “günün çok sıcak olması, güneşin kum ve taşları çok ısıtması, kızgın yerde yalınayak yürümekle ayakların yanması” anlamlarındaki ramad masdarından veya “güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer” mânasındaki ramdâ’ kelimesinden türeyen ramazân kamerî yılın şâbandan sonra, şevvalden önce gelen dokuzuncu ayının adıdır.
Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay ramazan ayıdır. Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından ramazanın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara 2/185). Hadis kaynaklarında da Hz. Peygamber’den nakledilen, ramazan ayının fazileti, başlangıcının ve sonunun nasıl tesbit edileceği, süresi ve bu aya mahsus ibadetlerle ilgili çok sayıda rivayet yer almaktadır (Wensinck, el-Muʿcem, “rmḍ” md.).
4
ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLMANIN ŞARTLARI NEDİR?
İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir.
5
İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir.