GeriMeze Tarifleri Kısır tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kısır tarifi

Kısır tarifi

Kısır tarifi içeriğimizde mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden biri kısır nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir detaylı bir şekilde yer veriyoruz. Özellikle de çay saatlerinin olmazsa olmazları arasında. Hazırlanışı oldukça kolay olan kısırı sofralarınızda meze olarak da sunabilirsiniz. Yiyenin bir daha isteyeceği kısırı mutlaka deneyin. Asla pişman olmayacaksınız! İşte evde kolay kısır yapımı.

  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet limon
  • Tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Kuru nane
  • Nar ekşisi

Kısır tarifi Nasıl yapılır?

  • Kolay kısır yapımı için bir kaseye bulguru alarak sıcak su ile ıslatın. Üzerini de kapatarak şişmesi için bekleyin.
  • Bulgurlar şiştikten sonra karıştırın.
  • Üzerine zeytinyağı ve salçayı ilave edin.
  • Pul biber, kimyon, tuz, 1,5 limonun suyu ve yarım çay bardağı kadar da nar ekşisini ekleyin.
  • Nane ve ufak ufak doğradığınız soğanı da ekleyip güzelce karıştırın.
  • Afiyet olsun.

Kısır Çeşitleri

Evde bulunan az malzeme ile yapılan kısır oldukça sağlıklı ve lezzetli yemeklerden birisidir. Pişirilmeden yapılan ve oldukça kısa bir sürede hazırlanan kısır özellikle misafir geldiğinde ikram edilir. Hızlı ve pratik bir yemek olan kısır günün her saatinde rahatlıkla tüketilebilir. Önemli olan kısır yaparken püf noktaları bilmektir. Püf noktalar bilindiği takdirde kısır da hızlı ve lezzetli bir şekilde hazırlanabilir. Kısır çeşitleri de farklılık gösterebilir. Klasik kısır tarifinin yanı sıra pancarlı kısır da yapılabilir. Kısıra isteğe göre farklı malzemeler de eklenebilir.

Kısır Püf Noktaları

Kısır yapmanın pek çok püf noktası vardır. Bunlar bilindiği takdirde birbirinden güzel kısırlar yapılabilir. Özellikle kısır için kullanılacak bulgurun kısırlık bulgur olmasına dikkat edilmelidir.

Kısırda kullanılan bulgurun ıslatılması için bir miktar su kullanılmalı. Eğer su az gelirse bulgura sıcak su da ilave edilebilir. Bu sayede bulgurun iyice ıslanıp şişmesi gerekir.

Kısır için domates salçası ve ya biber salçası da kullanılabilir. Bu damak zevkine göre belirlenmelidir.

Kısır yapılırken içerisine kuru soğan kavrularak eklenmelidir. Bu şekilde kısır içinde kuru soğan kokusu gelmez. Damak zevkine göre kuru soğan kısıra çiğden de eklenebilir.

Kısıra isteğe göre farklı yeşillikler eklenebilir. Bu yeşilliklerin ise iyice yıkandıktan sonra kurumaya bırakılması gerekir. Bu şekilde kısırın yeşillikleri de daha diri olacaktır. Bu da kısırın lezzetini arttırabilir.

Kısırın içerisine isteğe bağlı olarak baharat ve bazı malzemeler eklenebilir.

Kısırın içerisine doğru miktarda yağ da eklenmelidir.

Kısırı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Hazırlanan kısırın daha lezzetli olması için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Kısırın içerisine isteğe bağlı olarak çeşitli yeşillikler eklenmelidir. Ayrıca sıvı yağda soğan ve salçanın kavrulması gerekir. Bu şekilde kısırın lezzeti de artacaktır. Ayrıca soğan kokusu da böylelikle gitmiş olur. Kısır hazırlandıktan sonra içerisine soğan ve biber eklenerek iyice karıştırılır. İyice harmanlanan bu karışımın ardından isteğe bağlı yeşillikler kullanılır. Kısırın daha lezzetli olması için nar ekşisi kullanılmalıdır. Ayrıca limon suyu da kısıra ekşi bir tat vererek kısırın lezzetini arttırır. Bu lezzet önerileri ışığında kısır da doğru bir şekilde hazırlanmalıdır.

Kısır Sunumları

Gün menülerinin olmazsa olmazı kısırdır. Çay saatlerinde de sevilerek tüketilen kısır farklı şekillerde sunulabiliyor. Kısır hazırlandıktan sonra kek kalıbına alınır. Kek kalıbında şekillendirilen kısır bu hali ile servis edilebilir. Bunun yanı sıra kısır küçük kaseye konulur. Kaseye konulan kısır servis tabağına ters çevrilerek ikram edilir. Kısırın üzerine ise limon dilimi ve ya maydanoz yaprakları konulabilir. Bu şekilde kısır da şık bir şekilde sunulur. Kısırın yanında genellikle patates salatası ve kek verilir. Bu nedenle kısır sunumu yapılırken de çok dikkat edilmelidir. Kısırın şık ve güzel görünmesi de gerekir. Kısır görüntüsü ile iştah açan bir özelliğe de sahiptir.

Kısırın Faydaları Var mıdır?

Çay davetlerinin vazgeçilmezi olan kısırın pek çok faydası bulunmaktadır. Lifli bir yapısı bulunan kısır kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki demir seviyesini de yükselten kısır kan şekerini düzenlemesi ile bilinmektedir. Son derece faydalı ve besleyici olan kısırın vücuda faydaları saymakla bitmez. Buna göre kısır özellikle hamile kadınların ve bebeklerin folik asit ihtiyacını da karşılar.

Uzun süre tok tutan kısır vücuda önemli oranda enerji vermektedir. Kısır bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Kısır genel olarak günlük karbonhidrat ihtiyacını da karşılar. Kısırın içerisinde kullanılan yeşillikler de hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar.

Kısır Kaç Kalori?

Çay davetlerinde sık sık tüketilen kısırın kalorisi çok yüksek değildir. Ortalama büyüklüğe sahip bir kase kısır yaklaşık 178 kalori olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra kısıra konulan malzemeler arttıkça kısırın kalorisi de artabilir. Kısır dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Kısır Kilo Aldırır mı?

Diğer yemek çeşitlerine göre düşük bir kaloriye sahip olan kısır kilo aldırmaz. Özellikle yağ ve tuz oranı daha düşük konulan bir kısırın kalori miktarı da düşecektir. Bazı diyet listelerinde kısıra da yer verilir. Ayrıca zayıflamak isteyen kişiler de kısırı rahat bir şekilde tüketebilirler. Kısır kilo aldırmadığı için yoğurt ve ya ayran ile birlikte rahat bir şekilde tüketilebilir.

sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
sakarya escort
nevşehir escort
kayseri escort
sakarya avukat
webmaster forum
buca escort bayan